UNCLE LUCIUS – LIKE IT’S THE LAST ONE LEFT

Artiest info
Website
facebook
Label: Boo Clap Records / Thirty Tigers

Het was in het jaar 2005 dat een toen 25-jarige gitarist uit Freeport, Oost-Texas naar Austin, Texas trok om er een alternatieve countrygroep op te richten. Het was Kevin Galloway die de groep ‘Uncle Lucius’ noemde en met elektrisch gitarist Mike Carpenter, drummer Josh Greco en toetsenist Jon Grossman de studio introk om hun debuutplaat “Something They Ain’t” op te nemen.

De typische country-, blues- en ‘Southern Rock’-sound van muzikanten uit Austin bleek ook de juiste keuze te zijn voor ‘Uncle Lucius’ die daarna nog drie albums uitbrachten met “Pick Your Head Up” (2009), “And You Are Me” (2012) en “The Light” uit 2015 waarna ze in 2017 besloten om na een uitgebreide afscheidtournee wegens het vertrek van Kevin Galloway meteen ook maar een einde te maken aan het bestaan van de band. Maar zoals wel vaker het geval is zoeken de originele bandleden elkaar opnieuw op na een aantal jaren scheiding om met hernieuwde moed aan het schrijven van nieuwe nummers voor een volgende plaat te componeren.

Zo ook voor de vier leden van ‘Uncle Lucius’ die meteen ook maar twee extra instrumentalisten aan de groep toevoegden met bassist Drew Scherger en akoestisch en elektrisch gitarist Doug Strahan. De band was al vrij snel klaar met tien songs die ze nu met producer Hal Jon Vorpahl in de ‘EAR Studio’ in Austin, Texas hebben opgenomen op hun vijfde studioalbum “Like It’s The Last One Left”. Dat is een geweldig mooie plaat geworden met stuk voor stuk topnummers die volgens ons eigenlijk allemaal een plaatsje in de country- en Americana-hitlijsten verdienen.

Luistert u ter staving van deze bewering maar eens naar de twee nummers die we hier op de video’s hebben meegegeven. Eerst hoort u het prachtig rockende “All The Angelenos” en daarna volgt de albumopeningstrack “Keep Singing Along” wat we maar al te graag zouden willen doen. Maar hiermee willen we helemaal niets tekort doen aan de andere songs op deze plaat. Onze persoonlijke favoriete liedjes uit de tracklijst zijn het schitterende door accordeonklanken ingeleide “I’m Happy” (wij ook) en de wondermooie countryhymne “Tuscaloosa Rain”.

We hadden nog niet verteld dat we bij het horen van de stem van Kevin Galloway meteen moesten denken aan de vergelijkbare vocale kwaliteiten van Bryan Ferry, erg sterk dus en de luisteraar meteen bij de nekharen grijpend om niet meer los te laten. Enkele songs die daar aanleiding toe hebben gegeven zijn “Love In Kind”, “Trace My Soul” en de door vioolklanken gekenmerkte albumafsluitende ballad “Heart Over Mind”. Wat een prachtige comeback mogen wij ervaren met de wedergeboorte van ‘Uncle Lucius’ en de daaruit voortvloeiende release van een top Americana-album met “Like It’s The Last One Left”.

(valsam)